csillagos égbolt

Gyűrűk Medálok Nyakláncok Fülbevalók Karláncok Ezüst  tárgyak Ezüst  kanalak

Arany  ékszerek Ajándékok  keresztelőre

Mit jelent az, hogy ÉG-SZER-ÉSZ ?

Naprakészebben lehet követni a munkáimat itt a facebook oldalamon!

meska kézművesbolt logó gomb egszeresz.meska.hu

Alkotásim az Etsy-n


Társoldalam:

vadászajándék bolt gombja szarvasokkal

VadászajándékGoogle kedvencelés


A liliomos ékszerkollekcióm születése

A liliomos ékszerkollekcióm egy hosszú, aprólékos, precízen átgondolt tervezőmunka eredményeként született meg évekkel ezelőtt. Nem egy divatos vagy tetszetős minta, forma egyszerű kiválasztásával és felhasználásával készítettem el ezeket az ékszereket, hanem mély filozófiai késztetéstől vezérelve alkottam meg őket.

Az alapmotivációt egy külföldön élő kedves rokonom indítatásától kaptam, aki arra kért, hogy tervezzek neki egy már meglévő, átlagos, sorozatgyártott, arany nyakéke helyett egy szép, egyedi, különleges, arany nyakláncot. Örömmel fogadtam a kérését és mivel teljesen rám bízta az ékszer megtervezését és elkészítését, bátran szabadjára engedhettem a fantáziámat. Mivel egy idősebb Németországban élő hölgyről volt szó, aki nem szereti a hivalkodó, extravagáns, elvont, modern ékszereket, egy visszafogottabb, de elegáns, rusztikus ékszerben kellett gondolkodnom. Abban már biztos voltam a tervezés elején, hogy valamilyen módon magyaros, hungarikumnak számító ékszert fogok készíteni.

Mindig is az archaikus és ősi gondolkodásmód, magyarságunk kimeríthetetlen kultúrkincsei adták munkáim alapötleteit, így ebben az esetben egy klasszikusnak számító jelkép, a szem-csiga, hullám-csiga és a belőle kifejlődő liliom csiga kalligráfikus szimbólumra esett a választásom. Huszka József felbecsülhetetlen értékű művében, A Magyar Turáni Ornamentika című könyvében van a liliomos ékszerkollekcióm kiindulási pontja.

A képen látható gyűjtés Erdélyből származik. Ez a konkrét rajz egy székelykapuról van másolva, de természetesen ez a motívum szinte mindenhol megjelenik az ősi magyar alkotóéletben. Használati tárgyakon, evőeszközökön, ládákon, fejfákon, kerítésdíszeken stb. Alapját egy folyamatosan ismétlődő növényi ornamentika adja, aminek jelentéséről fejlődéséről a könyv részletes adatokat szolgál. Azt azonban minden hagyományos szimbólumtannal foglalkozó kutató tudja, hogy nem véletlen és nem esztétikai okok alakítják a fontos alapmotívumok elterjedését, hanem sokkal mélyebb szabályrendszerre épülnek, amit jelent esetünkben, a liliomnál, egy kalligráfikus rovásjel adja.
Ennek a jelentését és történeti fejlődését Varga Csaba: Jel Jel Jel című könyve 213 oldalától a 218. oldaláig tökéletes részletességgel mutatja be.

A szerző a legsikeresebb ligatúrának nevezte ezt a liliom motívumot, ami az US-TeN jelekből kapcsolódott össze egy komplett jelképpé, a teremtés, a Teremtő szimbolumává.

Kétségtelen tény, hogy ez csak egy elgondolás a sokféle elmélet szerint, de az inspirációt számora ez a feltevés adta.

A liliom motívum kiválasztása után az ékszerben való megvalósításán kellett gondolkoznom. Tekintettel arra, hogy egy nyakláncról lesz szó, finoman tagozódó, nyakra idomuló formát kellett alkalmaznom. A megrendelő lecserélendő nyaklánca is merev szelvényekből állt, ami nem tetszett neki, így arra a döntésre jutottam, hogy a növényi indás hullám motívumot tagolni fogom, nem teljes hosszában fogom felhasználni, hanem kettébontva. Két szabályos négyzetre osztottam. Ha közel van egymáshoz a két elem, akkor még érzékelhető az összetartozása, a folytonossága. A technikai kivitelezés szempontjából, először próbálkoztam kézi véséssel, de túl egyszerűen hatott és a plasztikussága sem volt esztétikus. Végül a dobozra helyezett áttört, rátét díszítés mellett döntöttem. Már ekkor elterveztem, hogy az arany ékszer esetében a háttér mattítva, ezüst ékszer esetében antikolva lesz, hogy jobban kiemelkedjen a liliom motívum. Elkészítettem az 1 centiméter szer 1 centiméteres dobozt, előrelátóan négy füllel, négy kapcsolódási ponttal láttam el, ha nem csak nyakláncot fogok készíteni, hanem karkötőt is. A rátét díszítés kivitelezése a liliom motívum aprólékossága és szabályossága miatt, többszöri kézi próbálkozás után végül professzionális gépi marással történt. A motívum precíz megrajzolás után vektorosítva lett és 0,5 milliméteres ezüst lemezből számítógéppel vezérelt marógép marta ki. Mivel ez a művelet meglehetősen költséges volt és csak egy mart mintalap készült, a díszítés ráforrasztása az egy darab dobozra nagy precízséget és gyakorlatot igényelt, de sikerült. Elkészült a mesterdarab. A mesterdarabról mintát készítettem és a mai napig ez alapján készítem a liliomos kollekcióm elemeit viaszveszejtéses öntési technikával.